Víte, jaký vliv mají fermentované potraviny na zažívání?
Co je to vlastně fermentace?
Z prospěšnosti potravin vyrobených působením fermentace těžíme tisíce let. Tento proces se využívá v potravinářství po staletí. Ale proč vlastně?
Po staletí lidé fermentovali své jídlo. Dělali to nejen pro to, aby ho mohli déle uchovávat, ale také aby bylo snáze stravitelné. Už tehdy věděli, že potraviny, které prošly procesem fermentace, přispívají ke zdravému zažívání. Z tohoto důvodu se fermentované potraviny staly součástí našeho jídelníčku.
Téměř všichni je pravidelně konzumujeme, aniž si u některých uvědomujeme, že jde právě o fermentované potraviny. Jsou to například jogurt, kefír, sýry, tvaroh, kysané zelí nebo ostatní kysaná zelenina.
Proč by se fermentované potraviny měly zařadit do našeho jídelníčku?
- obsahují vitaminy, enzymy a prospěšné bakterie,
- prošly procesem fermentace, který zlepšuje jejich stravitelnost
- a uchovává potraviny déle čerstvé.
U fermentace potravin se spoléháme na to, co je známé po staletí, a založené na přírodním procesu, s pozitivním dopadem na naše zažívání.
Zdravé zažívání znamená optimální vstřebávání živin z potravy, vše funguje tak jak má a my se cítíme vyrovnaní a v celkové psychické pohodě.