Přestože svým dětem stravu nedosolujete a vybíráte potraviny vhodné pro jejich věk, můžete opomenout důležitý fakt – skryté soli v potravinách.
75 % konzumované soli obsažené ve stravě dětí pochází z průmyslově zpracovaných potravin (jako např. z pečiva, šunky, tavených sýrů nebo kečupu). Asi 15 % je přidáváno během přípravy jídla a jen 10 % je obsaženo v přírodních surovinách (zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí).
8 potravin, kde byste sůl nehledali:
- Rohlík: 220 mg sodíku / kus
- Snídaňové cereálie: 300 mg sodíku / porci
- Chléb: 370 mg sodíku / krajíc
- Sladký rohlík: 550 mg sodíku / 100 g
- Tavený sýr: 900 mg sodíku / 100 g
- Šunka: 750 mg sodíku / 100 g
- Dietní párky: 2 480 mg sodíku / 100 g
- Kečup: 1 100 mg sodíku / 100 g
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 tipů, jak vyzrát na sůl
Soli je v některých potravinách opravdu bohatě a doporučení jsou s ohledem na zdravotní dopady nadměrného příjmu soli (a sodíku) zcela jiná pro děti a dospělé. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dospělým konzumovat méně než cca 5 g soli denně (odpovídá maximálně cca 2 000 mg sodíku). Pro děti je tato dávka podstatně nižší.
Doporučená denní dávka sodíku u dětí
Věk | 0-6 měs. | 7-12 měs. | 1-3 roky | 4-6 let | 11-14 let |
Doporučená denní dávka sodíku |
100 mg | 180 mg | 300 mg | 410 mg | 510 mg |