Přestože svým dětem stravu nedosolujete a vybíráte potraviny vhodné pro jejich věk, můžete opomenout důležitý fakt – skryté soli v potravinách.

75 % konzumované soli obsažené ve stravě dětí pochází z průmyslově zpracovaných potravin (jako např. z pečiva, šunky, tavených sýrů nebo kečupu). Asi 15 % je přidáváno během přípravy jídla a jen 10 % je obsaženo v přírodních surovinách (zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí).

8 potravin, kde byste sůl nehledali:

  • Rohlík: 220 mg sodíku / kus
  • Snídaňové cereálie: 300 mg sodíku / porci
  • Chléb: 370 mg sodíku / krajíc
  • Sladký rohlík: 550 mg sodíku / 100 g
  • Tavený sýr: 900 mg sodíku / 100 g
  • Šunka: 750 mg sodíku / 100 g
  • Dietní párky: 2 480 mg sodíku / 100 g
  • Kečup: 1 100 mg sodíku / 100 g

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 tipů, jak vyzrát na sůl

Soli je v některých potravinách opravdu bohatě a doporučení jsou s ohledem na zdravotní dopady nadměrného příjmu soli (a sodíku) zcela jiná pro děti a dospělé. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dospělým konzumovat méně než cca 5 g soli denně (odpovídá maximálně cca 2 000 mg sodíku). Pro děti je tato dávka podstatně nižší.

Doporučená denní dávka sodíku u dětí

Věk 0-6 měs. 7-12 měs. 1-3 roky 4-6 let 11-14 let
Doporučená
denní dávka sodíku
100 mg 180 mg 300 mg 410 mg 510 mg