Některým potravinám je dobré se během těhotenství vyhýbat. Buď kvůli tomu, co obsahují, nebo kvůli způsobu, jakým jsou připravovány. Na co dát pozor?
Určit, co si můžete bez obav dát a na co byste neměla ani pomyslet, může být někdy trochu obtížné. S těmito informacemi a radami ale bude vaše příští svačinka už určitě v pořádku.
Nevhodné potraviny a nápoje v těhotenství
Některé potraviny mohou vašemu děťátku uškodit nebo se vám po nich může udělat špatně, takže byste měla věnovat velkou pozornost vašemu stravování a jídelníčku.
Když jste teď těhotná, tak se vyhněte konzumaci následujících potravin:
- nedovařená či syrová vejce a jídla z nich připravená (včetně podomácku připraveného sněhu z bílků, zmrzliny a majonézy) - vajíčka byste měla jíst vždy uvařená natvrdo
- nedostatečně tepelně upravené nebo syrové maso a ryby – v mase by neměly být vidět žádné růžové tečky a nemá z něj vytékat krvavá šťáva (ani když to přesně takhle máte ráda!) - dejte též pozor na ochutnávání syrového nebo nedovařeného masa při přípravě pokrmů, pozor na ochutnávání a dochucování domácí sekané
- syrové ryby v jídlech jako například sushi, uzený losos či ústřice
- syrové či málo upravené maso v jídlech typu tatarský biftek či parmská šunka
- nepasterované (domácí) mléko, sýr, jogurty a další výrobky z něj
- měkké sýry typu brie, camembert, hermelín a sýry s modrou plísní uvnitř (niva apod.) - přijatelné již jsou sýry: čedar, lučina nebo cottage cheese, pokud jsou pasterizovány – vždy to zkontrolujte na obalu
- paštiky a játra – může se v nich nalézat příliš velké množství vitamínu A a negativní látek, které by mohlo uškodit vašemu děťátku
- některá hotová jídla jako například bramborový salát nebo předpřipravené zeleninové saláty mohou obsahovat velké množství listérií
- vždy se ujistěte, že všechna hotová jídla a polotovary jsou dostatečně horké, než se do nich pustíte- vyhněte se konzumaci pokrmů z rychlého občerstvení - grilovaná kuřata, hamburgery a podobně
- mečoun a žralok - tyto ryby mohou obsahovat potenciálně nebezpečné hodnoty rtuti a dalších těžkých kovů, což může poškodit vývoj nervového systému vašeho děťátka plísňové sýry, potraviny nedoporučené pro těhotné
- těžké kovy může obsahovat i tuňák , takže určitě omezte týdenní konzumaci tuňáka na 4 středně velké plechovky (140 g suché váhy na plechovku) nebo na dva čerstvé steaky (do 170 g váhy v syrovém stavu na steak)
- oříšky a buráky – nastávajícím maminkám se doporučuje, aby se vyhnuly konzumaci oříšků a buráků jak během těhotenství, tak během kojení, obzvláště pokud se ve vaší rodině vyskytují nebo se v minulosti vyskytla onemocnění jako astma, atopický ekzém či senná rýma (buráky též mohou obsahovat nebezpečné plísně a aflatoxiny)
- alkohol – nadměrná konzumace alkoholu je spojena s častějším vznikem poškození plodu (dokonce i mírná spotřeba alkoholu může zapříčinit poškození mozku vašeho dítěte)
- věnujte také pozornost přípravě jídel - ovoce a zeleninu před konzumací vždy pořádně omyjte, dbejte na to, aby syrové maso nepřišlo do styku s ostatními potravinami, používejte odlišná prkénka na krájení masa a zeleniny, po manipulaci se syrovými potravinami si pečlivě omyjte ruce
- nevhodné jsou také light jogurty a nízkotučné mléko, nahraďte je jogurty připravovanými klasickým jogurtovým kvašením, které si můžete sama dochutit
- uzeniny pro velký obsah soli, pytlíkové polévky a omáčky pro vysoký obsah glutamátu sodného
- omezte pití kávy a nápojů obsahujících kofein