S lilkem můžete ve své kuchyni vykouzlit lahodné a především zdravé pokrmy.
Baklažán je cenným zdrojem vitamínů i minerálů. Obsahuje beta-karoten, který je důležitý pro zrak a posiluje obranyschopnost organismu proti nemocem. Také v něm najdeme bohatý zdroj směsi vitamínů skupiny B. Tato skupina vitamínů je nezbytná pro dobrou funkci imunitního systému, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a „rozveselují“ nervy, z čehož plyne optimismus. A kdo by potřeboval obšťastnit nervy více než nastávající či kojící maminky?
Krok první Příprava kuskusu
Kuskus nasypeme do širší ploché nádoby, zakápneme olivoyým olejem a vidličkou jej důkladně promícháme. Poté kuskus zalijeme vroucím vývarem (pokud jej nemáte po ruce, vystačíte si s vodou) a zakryjeme dobře padnoucí pokličkou. Po pěti minutách kuskus načechráme vidličkou.
Krok druhý Práce s lilkem
Lilek důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky tlusté cca 1cm, které potřeme rajčatovým protlakem. Takto upravené plátky lilku přendáme na plech vystlaný pečícím papírem a přidáme na ně lisovaný česnek, sůl, pepř, tymián i na kolečka nakrájené černé olivy. Kuskus zbavíme přebytečné vody a pomocí lžíce jej přendáme na jednotlivé plátky lilku.
Krok třetí Pečeme
Před samotným pečením ještě jednotlivé plátky zakápneme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 10 minut.
Krok čtvrtý Přidáme kozí sýr
Po prvních deseti minutách plech vyndáme a na lilek přidáme plátky kozího sýra. Pečeme dalších 10 minut (do té doby než plátky lilku změknou).
Chcete svůj těhotenský či kojící jídelníček obohatit o další zdravé a výživné pokrmy? Zkuste si připravit zdravé muffiny nebo cuketové placičky.